Jonathan Franzen :: De 27ste stad

Een machtsbeluste vrouwelijke politiechef in de Amerikaanse stad St. Louis gebruikt alle middelen om haar tegenstander, een projectontwikkelaar, onder druk te zetten.

De stad uit de titel, St. Louis (Missouri, U.S.A.), krijgt een nieuwe politiechef: S. Jammu, voorheen politiechef van Bombay. Niet alleen is zij een vrouw, maar ze is ook nog uiterst ambitieus en intelligent.
Ze begint met een aantal helpers een plan te ontwikkelen dat de hele stad aan haar voeten moet brengen; ze is zo populair dat niemand kan geloven hoe sluw ze bezig is haar netten te spannen. Slechts één man kan ze niet vangen: de projectontwikkelaar Martin Probst.
Dus zet ze zich ertoe zijn omgeving te slopen: ze vervreemdt hem van zijn dochter, laat zijn vrouw ontvoeren, en zet zijn werkomgeving onder pressie.
Een scherpe roman over praktijken op de grens van het toelaatbare (en vaak ruimschoots daaroverheen); psychologische subtiliteit wisselt af met thrillerachtige spanning. Helaas mist dit uitstekende gegeven een beetje een spetterende climax. Goed vertaald.

Kijk in de bibcatalogus of het boek beschikbaar is. Je kan het daar ook rechtstreeks online reserveren.

De 27ste stad
Franzen, Jonathan 
Amsterdam : Prometheus, 2002  
479 p.