Paul Claes :: Sfinx

Op de omslag het schilderij 'Der Kuss der Sphinx' (1895) van Franz von Stuck. De vrouw lijkt de man een kus des doods lijkt te geven.Een historische roman die zich afspeelt in Wenen op het einde van de 19de eeuw. Een adellijke familie stort zich in het noodlot. Paul Claes toont de onmacht in alle gedaanten en doet dat met een virtuoos taalgebruik.
De hofadel bereidt zich voor op het lentebal. Spanningen vertroebelen de sfeer in het gezin Von Löwen. Elisabeth ziet haar entree in de hoge kringen met wrevel tegemoet.
De jonge Sophie is jaloers op haar zus, omdat zij nog niet van de partij mag zijn. Hun moeder Carlotta hoopt de familiepositie te verbeteren. Terwijl generaal Egon van Löwen zijn bruut optreden in de Balkan probeert te vergeten, worstelt zijn zoon Horst met troebele gevoelens. In deze tragedie waarin de leden van de adel hun glansrol niet kunnen waarmaken, blijkt het dienstmeisje Sasja de onverwachte schikgodin…

 

Paul Claes wisselt voortdurend van perspectief: elk gezinslid en het dienstmeisje komt aan bod. Cruciale gebeurtenissen worden vanuit meer perspectieven verteld. Zo krijgen de dramatische gebeurtenissen telkens een andere waarheid.
De auteur Paul Claes (1943) speelt zoals in zijn eerdere historische romans virtuoos met taal en verwijzingen naar literatuur en mythologie. Zo blijft dit verhaal lichtvoetig.

Kijk in de bibcatalogus of het boek beschikbaar is: http://194.78.87.122/webopac/ Je kan het daar ook rechtstreeks online reserveren.
Extra informatie:
Gebonden, 222 pagina’s
Verschenen: augustus 2004
Gewicht: 363 gram
Formaat: 208 x 134 x 25 mm
De Bezige Bij