Wandelen rond Zevendonk met AWSV

De DongenOp zondag 11 juni wandelt de Algemene WandelSportVereniging in het zuiden van Turnhout, langs een nieuw natuurproject Den Dongen, natuurreservaat De Balderij, de Hoge Rielen, de Mellevijver en het militair domein van de para’s van Tielen. Je kan kiezen uit afstanden van 5, 7, 12, 20 en 30 km en er zijn 2 rustpunten voorzien. Het parcours is geschikt voor rolstoelgebruikers. Je kan aan parochiezaal Den Donk starten van 7 tot 15 uur. Je betaalt 0,75 euro om mee te wandelen.
Meer informatie: 014 43 97 04 of [email protected]

Vanuit een landelijk Zevendonk (PC) waaiert het naar alle kanten uit. De deelnemers op de 5km bewandelen een goed begaanbare omloop rondom de startplaats. Deze afstand is geschikt voor rolstoelwagens. De 7-12-20-30 km zullen de natuur rondom de Mellevijver kunnen bewonderen. Nadien buigen 7-12-20-30 km naar de parochiezaal (rustplaats), de 12-20-30 km gaan richting “De Dongen”: een vrij nieuw natuurproject langs de grote Kaliebeek. Hooiweiden, natte gronden en hakhoutbosjes zorgen voor een rijke verscheidenheid aan biotopen. De 20 en 30 km slaan rechtsaf en doorkruisen de uithoek Winkel tot in de Balderij. Tot de jaren vijftig kwam hier nog de roerdomp voor in de vele rietmoerassen. Zo bereiken we de rustpost KLJ in de schaduw van 3 Bn Para te Tielen. Wie nog niet genoeg heeft krijgt een prachtige “lus” voorgeschoteld door de vallei van de Roeikensloop. In sprookjesachtig landschap weerklinkt ( soms ) de zang van de blauwborst: “ trie, trie, trie….” .
In de schemering en ’s nachts verraadt de wintertaling zijn aanwezigheid door een mysterieus ‘ kruuk, kruuk, kruuk…..” en vliegt dan ineens verticaal uit het water op. Terug in de KLJ-lokaal zijn we klaar om de terugweg aan te vatten. Door militaire domeinen, over kronkelende boswegen gaat het nu. Overweldigd door ontelbare tinten van groen zou men haast blijven stilstaan. Oog in oog met een fazant of een ree! Maar we moeten verder naar de aankomst. De ruime zaal ‘Den Donk’ wordt één groot, zonnig (?) tuinterras waar men heerlijk kan nagenieten en genieten en …
Meer info op de website van AWSV