Politie en buurt werken samen

De politie werkt in Zevendonk samen met bewoners om het veiligheidsgevoel en om de sociale controle in de wijk te vergroten. Als bewoner kan je meewerken met het Buurt-Informatie-Netwerk (BIN). Daarvoor moet je een formulier ondertekenen. Zo ga je ermee akkoord dat de politie je verwittigt als die het nodig vindt, of het nu overdag of nacht is. Je kan je later op om het even welk moment terug uitschrijven.
Als lid van het Bin-project kan je ook naar de evaluatievergaderingen van het project komen.
Hoe werkt het?
De politie werkt voor het BIN-project met een telefoonsysteem. Als er een melding binnenkomt dat er ergens in Zevendonk zich iets verdachts afspeelt, kan de politie gebruikmaken van dat systeem. De politie spreekt een bandje in met een boodschap. De politie oordeelt dan of er een bepaalde wijk moet verwittigd worden, of twee aansluitende wijken, of een nog groter gebied. Onmiddellijk kunnen dan een flink aantal mensen tegelijkertijd verwittigd worden. Normaal stuurt de politie dan ook een ploeg naar de betrokken wijk.

Je wordt gebeld
Als lid van het BIN kan je dus elk moment van de dag opgebeld worden. De politie verwacht dan van je dat je
• als het donker is, dat je de buiten-, tuin- en binnenverlichting aanknipt
• dat je nakijkt of al je deuren op slot zijn
• dat je zo mogelijk uitkijkt naar verdachte voertuigen of personen die de politie in het telefoontje beschreef
• dat je zo mogelijk nummerplaten, merk, type en kleur noteert van eventuele verdachte voertuigen
• dat je binnenblijft

Verwachtingen
De politie verwacht dat je als je iets verdachts opmerkt, dit ook onmiddellijk signaleert op het gratis 101-nummer. De politie oordeelt dan zelf of ze één of meerdere BIN’s ‘activeert’. De politie drukt er op dat je niet moet gaan patrouilleren of tussenkomen.
Zevendonk kreeg enkele jaren terug het eerste BIN-project in Turnhout. Coördinator is Willy Vangeel. Van hem krijg je alle informatie.